Ajattelin ottaa käyttöön visuaaliset kuvatuet oppitunnin rakenteen hahmottamiseksi oppilaille. Alkuopetuksessa kuvatuet ovatkin paljon käytössä, mutta varmasti osa yläkoulunkin oppilaista hyötyy tuntirakenteen ennakoimisesta. Samalla tuntiin liittyvä sanasto kertautuu ja useampi hyötyy ruotsiksi annettavista ohjeistuksista.
lauantai 8. toukokuuta 2021
keskiviikko 17. maaliskuuta 2021
5 helppoa aktiviteettia kielten tuntien loppuun
Pohjoismaisten kielten vertailu
Biologian opettajalta sain vanhan kalenterikuvan Islannin lunnilinnuista. Viiden linnun kokoontuminen suorastaan huusi puhekuplia pohjoismaisilla kielillä. Netistä oli vaikeuksia löytää suoraan kuvaan sopivia helppoja fraaseja kaikilla kielillä, joten hieman joutui hyödyntämään myös Google Translatea. Laitan alle lauseet tekstimuodossa niin ne voi tarvittaessa kopioida "omaan teokseen".
Suomi
Huomenta! Mukava tavata! Tulen Suomesta.
Ruotsi
God morgon! Trävligt att träffas! Jag kommer från Sverige.
Norja
God morgen! Hyggelig å treffe dere! Jeg kommer fra Norge.
Tanska
Godmorgen! Hyggeligt at møde jer! Jeg kommer fra Danmark.
Islanti
Góðan daginn! Gaman að hitta þig! Ég kem frá Íslandi.
lauantai 6. helmikuuta 2021
Ruotsin sanajärjestykseen uudet muistisäännöt
Hur mår du?
Kyselen oppilailta aina tunnin aluksi, miten heillä menee. Kovinkaan monipuolisia vastauksia ei yleensä irtoa, joten tein tämmöisen tukikuvan vastaamista helpottamaan. Tulostin A3-kokoisena luokan seinälle.
9.lk englanti: Passiivi
Tein oppilaille "rautalankaversiot" passiivin opiskelemisen tueksi Canvalla. Vapaasti käytettävissä!
Opiskeluvinkit
Opetan tänä lukuvuonna paljon ysiluokkalaisia. Olen huomannut, että todella monella on hukassa kielenopiskelutaidot. Monesti me opettajat saatamme pitää itsestään selvyytenä sitä, että oppilaat itse löytävät itselleen tehokkaimmat keinot opiskella kieliä. Näin ei valitettavasti ole. Olenkin pyrkinyt oppitunneilla esittelemään erilaisia tapoja opiskella. Näiden lisäksi halusin koostaa oppilaille kattavan listauksen erilaisista vinkeistä, mihin olen itse törmännyt tai niitä käyttänyt. Listaus ei sellaisenaan sovellu kovin pienille oppilaille, paitsi runsaasti tiivistämällä. Pyysin ysejä käymään urhoollisesti vinkkilistan läpi ja merkitsemään sieltä ne vinkit, joita aikoo kokeilla ja jotka voisivat toimia heillä.
Lista on todella pitkä, joten jaan sen näin:
Kertaustunti pistetyöskentelynä
lauantai 9. tammikuuta 2021
Ruotsin apuverbejä liikkuen
Tykkään yhdistää opetukseen visuaalisuuden ohella kehollisuutta. Tässä rytmittämällä muistisääntöloru apuverbien käyttöön.
Myös apuverbit olivat yseillä enemmän tai vähemmän unholassa. På gång opettaa tunnistamaan seuraavat
Vill
Ska
Måste (Behöver inte)
Får
Kan
Ysit pääsivätkin laulamaan apuverbejä Ukko Nooan sävelmään. Samalla tehtiin liikeet, jotka auttoivat mainamaan mieleen sanan merkityksen.
Deklinaatioiden ja konjugaatioiden kertausta
Järjestin joidenkin 9.luokkalaisten toiveesta 7. ja 8.luokan asioita kertaavia tukiopetuskertoja. Ruotsissa tuntijako on nykyään melko masentava, sillä useissa kouluissa yläasteen aikana on parikin lukuvuotta, jolloin ruotsia on vain tunti viikossa. Tällöin on todella vaikeaa pitää oppilaiden motivaatiota yllä, kun oppimiseen annetaan niin vähän resursseja. Itse opetan onnekseni nyt 9.luokkalaisia, joilla on ruotsia peräti kaksi tuntia viikossa. Moni onkin ottanut nyt ysille vähän isompaa vaihdetta silmään myös ruotsin osalta!
Sanakokeita tarkistaessani olen huomannut, kuinka moni oppilas tekee valtavan määrän "turhaa työtä" opiskellessaan sanojen taivutuksia. Jonkilaista hataraa muistikuvaa taivutuksista on, mutta ne ikään kuin opetellaan joka sanan kohdalla uudelleen. Siten sanakokeissa näkyy verbien ja substantiivien taivutuksen sekaisin.
Titta, tittan, tittor, tittorna
Hund, hundar, hundade, hundat.
Aijai. Toisaalta en heitä voi kyllä siitä syyttää, sillä oppimiselle ja varsinkin opitun ylläpidolle ei vain tarpeeksi ole annettu aikaa.
Näitä kertaavia tukiopetuskertoja varten valmistin materiaalipaketin, johon yhdistin erilaisia itse tai muiden kehittämiä muistisääntöjä ja lauluja. Lisäksi annoin jokaiselle mukaan Reetta Pänkäläisen kotisivuilta löytyviä kielioppitehtäviä. Pyrin korostamaan oppilaille sitä, että vaikka jo tukiopetukseen osallistuminen on hieno asia, on suurin työ tehtävä edelleen kotonaa. Tietoa ei voi kenenkään päähän kaataa, vaikka niin kovasti sitä toivoisinkin.
Jaan tähän yhteyteen piirtämäni kertauskuvat ruotsin deklinaatioista ja konjugaatioista. Lisäsin suurimmaksi osaksi tekstit tietokoneella, mutta näiden ulkoasu ei ole vielä sellainen, mitä toivoisin, joten teen joskus paremmalla ajalla uudet. Lisäksi kuva alkuperäisestä piirustuksesta on otettu vain kännykällä, sillä kotona ei tuolloin ollut käytettävissä skanneria. Toimivat kuitenkin paremman puutteessa! Kummatkin muistisäännöt olen lukenut joskus jostain FB:n kieltenopetusryhmästä. Pimpa - tuunata oli kirjoittajan mukaan tarkoin harkittu sana juuri yläkoululaisten kontekstiin ;) Tuntui jäävän mieleen helposti myös omille yseille.
Ruotsisuihkutusta eskareille
Pääsin pitämään 45 minuutin pituista ruotsin kielisuihkutusta viidelle eri eskariryhmälle. Vaikka minulla onkin käytynä esi- ja alkuopetuksen sivuaine, piti aluksi pähkäillä pitkäänkin suihkutuksen toteutusta. Lukutaidon puuttuessa tulee nojata pitkälti visuaalisuuteen. Netissä löytyykin paljon eri sivustoja kielisuihkutuksen tueksi. Tässä jotain käyttämiäni lähteitä listattuna:
Kielisuihkutusmateriaaleja Jyvskylästä
Seuraava kokonaisuus oli juurikin tuon 45 minuutin mittainen. Liitän loppuun vielä käyttämäni diaesityksen. Halusin mukaan mahdollisimman paljon draamakasvatuksen elementtejä (eri tunnetilojen ilmentämistä jne.) sekä liikunnallisuutta. Tuokio toimiikin parhaiten tilassa, jossa on hyvin liikkumatilaa.
1. Ensin lasten kanssa juteltiin, mitä kieliä he osaavat tai mitä kieliä tietävät. Kysyin myös, sattuvatko he tietämään, missä kahdessa maassa ruotsia puhutaan. Vastauksissa kuului niin Venäjää kuin Afrikkaakin ;)
2. Eläinlaulu ruotsiksi. Laulun sanat ja melodian löydät täältä: https://www.youtube.com/watch?v=eEdhiwqzwfk&feature=youtu.be
Joululoman jälkeinen tehtävä ruotsin/englannin tunneille
Tein omat versioni perinteisestä Find someone who.../ Hitta någon som... -tehtävästä. Oppilaat kiertävät luokassa keräten luokkakavereiden joukosta mahdollisimman monta eri nimeä. Toimii varmasti eri luokka-asteilla! Kutosille englannin versio oli oikein sopiva, koska tehtävässä tulee muuttaa verbi imperfektistä perusmuotoon. Imperfektejä olikin harjoiteltu ja kertailtu juuri syksyllä.
PDF-linkki ruotsin versioon: Hitta någon som...
PDF-linkki englannin versioon: Find someone who...
Pdf-versiossa kaksi samaa kuvaa peräkkäin, sillä oli kätevää tulostaa kaksi ruudukkoa samalle paperille (paperinsäästö ;))